неділю, 5 лютого 2017 р.

Звіт про роботу за І семестр 2016-2017нр.

Звіт про роботу за І семестр  2016-2017нр.
Методист ТКМЦ Г.Є.Несмашна

За результатами моніторингу методичних запитів практичних психологів ДНЗ було сплановано роботу проблемної групи з питань застосування  різних напрямків арт-терапії у роботі психолога ДНЗ.  
У І семестрі було проведено 2 засідання, на яких розглядалися питання застосування арт-терапевтичних методів загалом та  використання методу піскової терапії у  корекційно-розвитковій роботі з дітьми дошкільного віку. Проведена робота дає можливість практичним психологам ДНЗ урізноманітнити арсенал психологічного інструментарію та підвищити результативність психологічної допомоги.

Актуальним є питання профілактики та подолання жорстокого поводження з дітьми, насильства в учнівському середовищі, толерантності до відмінностей та захисту прав дітей загалом. Вирішенню вказаного питання було присвячено ряд методичних заходів для психологів та соціальних педагогів. Так, розглядалися питання булінгу серед школярів, питання виявлення причин та способів подолання агресії та пов’язаних з нею почуттів, захисту дітей від насильства та жорстокого поводження. Заходи здійснювалися у співпраці з громадською організацією «Молодіжний центр розвитку «Міст», представники якого залучалися до проведення семінарів для соціальних педагогів, а також запрошували працівників психологічної служби до участі у круглих столах з питань захисту дітей від жорстокого поводження, забезпечення прав дитини.  

Також у рамках співпраці з неурядовими організаціями, проведено розширене засідання експертної групи, на якому вивчено програму тренінгового курсу для молоді «Університет здорової людини» за посібником «Розвиток здоров'язбережувальних компетентностей молоді» ВБФ «АСЕТ».
З  метою формування в учнів ціннісних орієнтацій, спрямованих на утвердження унікальності та неповторності кожної людини, толерантності до відмінностей між людьми, подолання упередження, ксенофобії та дискримінації, формування толерантного ставлення до осіб з особливими потребами, було проведено І міський конкурс учнівських творчих робіт «Я та інший», у якому взяли участь 54 учасники з 15 загальноосвітніх навчальних закладів та Центру творчості дітей та юнацтва.
 31 жовтня 2016р на базі ТЗОШ№4 організовано ІІ науково-практичну конференцію "Тернопільська арт - осінь. Мистецтво, що зцілює!" присвячену Всесвітньому дню психічного здоров’я.
Було проведено 12 майстер-класів, а у пленарній частині науковці та практики з Тернополя і Львова знайомили учасників з новими тенденціями  психологічної допомоги у час суспільної кризи. Учасники конференції також мали змогу ознайомитися з новинками літератури психологічного спрямування видавництва "Шкільний світ" та переглянути виставку  дитячих творчих робіт " Я та інший", приурочену до Міжнародного Дня толерантності. Конференцію було висвітлено у ЗМІ. Видано збірник матеріалів конференції. У конференції взяли участь 120 учасників, серед яких працівники психологічної служби освіти міста та області, педагоги, викладачі  Тернопільських вузів, медики, психологи реабілітаційних центрів та приватних консультативних кабінетів,  фахівці з питань психічного здоров’я. Таким чином, зроблено крок до реалізації рекомендацій МОНУ щодо інтеграції різних психологічних служб, громадських об’єднань, які здійснюють діяльність у сфері соціально-психологічного супроводу.

 Підвищенню психологічної культури педагогів сприяли виступи на заходах, організованих методистами ТКМЦ (нарада з питань інклюзії та семінар вчителів ОЗ), виступ на вебінарі, організованому ТОКІППО, з теми «Формування психологічної культури педагогів».

Згідно з планом роботи управління освіти і науки було здійснено вивчення стану та ефективності роботи психологічної служби у навчальних закладах міста. Моніторинг діяльності психологів та соціальних педагогів спрямований на вдосконалення результативності надання допомоги у сфері психічного здоров'я та соціального патронажу неповнолітніх.

Немає коментарів:

Дописати коментар