понеділок, 12 жовтня 2015 р.

10 жовтня- Міжнародний день психічного здоров"я


10 жовтня- Міжнародний день психічного здоров"я

Міжнародно узгоджена тема  на 2015 рік: 

"ГІДНІСТЬ ЛЮДИНИ І ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я"


щодо категорії гідності то Вікіпедія визначає її так

Гі́дність — це поняття моральної свідомості, яке виражає уявлення про цінність всякої людини, як моральної особистості, а також категорія етики, що означає особливе моральне ставлення людини до самої себе і ставлення до неї з боку суспільства, в якому визнається цінність особистості. Поняття гідності вживається у законодавствах численних країн та у міжнародному праві.

Тема гідності у контексті  психічного здоров"я може звучати і як тема цінності людини як такої...
внутрішнього переживання власної цінності, цінності й ціни людського життя...

Роздумуючи над темою гідності , варто  звернутися до  книг Віктора Франкла та Бруно Беттельгейма. .

Відомий психоаналітик Бруно Беттельхейм у книзі «The Informed Heart:» описує свій особистий досвід в'язня концтаборів Дахау і Бухенвальда в 1938-1939 роках, а також досвід інших людей, що зіткнулися з системою знищення в цих таборах людської гідності.
«У зомбі люди перетворювалися тоді, коли відкидали будь-яку спробу осмислити власну поведінку і приходили до стану, коли вони могли прийняти все, що завгодно, все, що виходило ззовні ...». Більшість з них загинули..

А ось ті, хто, як Беттельхейм, вижили, «зрозуміли те, чого раніше не усвідомлювали: вони володіють останньою, але, може бути, найважливішою людською свободою - в будь-яких обставинах вибирати своє власне ставлення до подій»









Немає коментарів:

Дописати коментар