вівторок, 18 жовтня 2016 р.

урочиста конференція, присвячена Дню психолога

Психологічній службі освіти – 25 років.

23 квітня в Україні відзначається День психолога. Сьогоднішнє свято особливе ще й й тим, що психологічна служба освіти святкує своє 25-річчя.
З нагоди відзначення цієї знаменної дати в Українській гімназії ім.І.Франка 20.04.2016 р. відбулася святкова конференція працівників психологічної служби.
Психологів та соціальних педагогів вітали начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради О.П.Похиляк, голова міської профспілки працівників освіти В.М.Кухар.  Кращих з фахівців психологічної служби було нагороджено грамотами управління освіти і науки та сертифікатами від салону краси «Beauty klub». Отримали нагороди також психологи, які розбудовували психологічну службу освіти від початку її  створення та до сьогодні зберігають вірність професії та своїй школі.


Серед запрошених гостей-викладачі інституту педагогіки і психології Тернопільського національного  педагогічного університету ім. В..Гнатюка, які починали свою професійну діяльність у навчальних закладах міста як практичні психологи: викладач кафедри практичної психології інституту, кандидат психологічних наук Шевченко О. М., та доценти кафедри практичної психології, кандидати психологічних наук Тіунова О. В. й Свідерська Г. М.

Серед гостей та запрошених також були доцент кафедри практичної психології, кандидат психологічних наук Чорна І.М., завідувач центру практичної психології та соціальної роботи Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Коротюк З.М. та методист  центру Демидась С.Р.


Впродовж святкової конференції звучали не лише вітання, але й ретроспективні «нагадування» основних віх становлення психологічної служби.

Цікавим є той факт, що психологічна служба освіти створювалась «знизу», спочатку 
вводились посади психологів у школи, які напрацьовували досвід роботи, і лише згодом, 
оформлялися організаційні структури, які здійснювали методичне керівництво.

Системна робота із створення психологічної служби в освітній галузі розпочалася з 1991 р., коли в Інституті психології ім. Г.С. Костюка АПН України був створений новий підрозділ – Центр психологічної служби в системі народної освіти.

У 1993 році розроблене й прийняте перше Положення про психологічну службу системи освіти України, яке визначало сферу діяльності, права та функціональні обов’язки її ланок, а психологи стали називатися практичними.
Положення затверджувалось кілька разів, у нього виносилися зміни і зараз психологічна служба використовує нову редакцію Положення від 2009 року, яке відповідає сучасним умовам розвитку освіти в цілому. 

Важливим етапом у розвитку психологічної служби стало прийняття у 1996 році доповнень до Закону України Про освіту»,  Статтею 21 (Психологічна служба в системі освіти) було визначено що за своїм статусом практичні психологи належать до педагогічних працівників. У статті 22 йшлося про соціальний патронаж, а соціальні педагоги також прирівнювалися до педагогічних працівників.

7 липня 1998 р. спільним наказом Міністерства освіти України та Академії педагогічних наук України створено Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи як головну організацію психологічної служби, що здійснює методичне керівництво усією психологічною службою системи освіти. Незмінним директором центру є доктор психологічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки Панок Віталій Григорович.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 14.08.2000 N 385 затверджено Типове положення про центри практичної психології і соціальної роботи. Таким чином організаційна структура психологічної служби набула завершенного вигляду.
23 квітня 2004 року вперше в історії Української держави Колегія Міністерства освіти і науки України розглянула питання про стан і перспективи розвитку психологічної служби та схвалила “Стратегію розвитку психологічної служби системи освіти України на період до 2008 року”.  Відтоді 23 квітня вважається Днем практичного психолога.

Психологічна служба освіти міста Тернополя також пройшла свій шлях становлення. У 1991 році – у  ЗОШ№27 було введено першу посаду психолога. Ії зайняла Кухарук Світлана Маркелівна, зараз - дитячий психолог, психотерапевт, тренер УСП з психодрами, психолог центру ранньої реабілітації дітей з ураженнями нервової системи у м. Тернопіль, автор підручників “Основи здоров’я”, автор психотерапевтичних казок, книжок з розвитку інтелекту для дошкільнят.

У цьому ж  1991р відкрито перший приватний вуз, ТІНО, згодом, ТЕІПО,  у якому розпочали готувати майбутніх психологів. Зараз  біля 34% психологів навчальних закладів - випускники цього вузу. 64% фахівців психологічної служби-випускники ТНПУ ім..В.Гнатюка, у якому готувати психологів а згодом і соціальних педагогів розпочали з 2001року.

Нині ми маємо потужну психологічну службу у якій працює 55 психологів та 24 соціальних педагоги. Всього від початку функціонування психологічної служби у ній працювало більше 200 спеціалістів. Загальний стаж роботи фахівців—612 років. більш п’ятисот  років у практичних психологів та більше ста років у соціальних педагогів.

Найбільший стаж роботи має Несмашна Г. Є., яка працює з часу створення психологічної служби - 25 років, 20 років здійснює методичний супровід психологічної служби освіти.

Лише у 2015-2016 н.р.  фахівці психологічної служби вибороли 6 призових місць у конкурсі «Парадигма освітніх інновацій»,  матеріали з досвіду роботи психологів та соціальних педагогів ТЗОШ№19 та ТЗОШ№4 отримали золоту і срібну медалі конкурсу тематичних номінацій 7-мої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» у м. Київ, здобуто І місце у конкурсі «Моє покликання - методист»,організованому столичним Університетом менеджменту освіти.
Переможців конкурсів  вітала директор ТКМЦ Литвинюк Г.І. 

Разом практичні психологи та соціальні педагоги підготували більше 100 публікацій у фахових виданнях  та виступів у ЗМІ. Найбільша кількість публікацій, - більше 20 – мають Колісник О. Г., психолог Української гімназіїі м.І. Франка та психолог ТЗОШ№11 Тригук О. С., яка, окрім того, була ще й автором цілого номера газети «Психолог», видавництва «Шкільний світ».

Найбільша кількість пройдених навчальних курсів із вдосконалення фахової майстерності  у Квілінської М. А., психолога Тернопільської класичної гімназії.

Найбільшу кількість учасників та переможців олімпіади з педагогіки та психології виплекала Кушнір С.В., психолог ТЗОШ№18.

Найяскравіша дитяча перемога - ІІІ місце на 4 етапі Всеукраїнської олімпіади з педагогіки та психології – отримала вихованка Колісник О. Г., випускниця Української гімназії і наша майбутня колега, студентка 4 курсу інституту психології та педагогіки ТНПУ – Анастасія Репіховська.



Немає коментарів:

Дописати коментар