понеділок, 15 лютого 2021 р.

онлайн-тренінг для вчителів хімії та психологів: «Збереження психічного здоров’я учасників освітнього процесу шляхом розвитку стресостійкості та навичок керуванням стресом»

 

Спільний онлайн-тренінг для вчителів хімії та психологів на тему: «Збереження психічного здоров’я учасників освітнього процесу шляхом розвитку стресостійкості та навичок керуванням стресом»


Стресостійкість. Останнім часом це слово посіло важливе місце в нашому лексиконі. Воно є в переліку вимог до певних посад і професій (серед них і вчитель); його часто вживають практичні психологи на своїх заняттях. До стресостійкості закликають усіх, хто працює з людьми, адже немає нічого складнішого, ніж робота з людьми . Стреси — суттєва ознака нашого часу.

Саме тому виникла ідея провести спільний онлайн-тренінг для вчителів хімії  та психологів на тему:  «Збереження психічного здоров’я учасників освітнього процесу шляхом розвитку стресостійкості та навичок керуванням стресом»,який відбувся 11 лютого 2021р.

Основоположник вчення про стрес Г. Сельє писав: «Не слід боятися стресу. Його не буває тільки у мертвих. Стресом треба управляти. Керований стрес несе в собі аромат і смак життя»

Стресменеджмент пропонує два підходи:

1.- вийти з стресової ситуації, якщо це можливо, зменшивши її шкідливий вплив на організм;

2. - збільшити власну опірність у ситуаціях, де неможливо виключити стресові фактори.

Саме про це йшла мова  на он-лайн тренінгу .

 Тарас Наталія Іванівна, консультант ТКМЦНОІМ надала багато  цікавої інформації щодо харчування під час стресу, вживання мінералів та вітамінів для  профілактики негативного впливу стресу на організм людини.  

.Далі учасники мали змогу зосередити увагу на психологічних особливостях реагування у стресових ситуаціях  та зрозуміти свої копінг-стратегії опанування стресом разом з психологом ТКМЦНОІМ Несмашною  Галиною Євгенівною.

Тренінг продовжила  психолог ТПШ№2 Прошина Інна Костянтинівна, яка запропонувала учасникам освоїти експрес-методи відновлення у стресовому стані.  Поняття стресостійкості (резилієнс) вона проілюструвала притчею «Про каву».

Приходить до мудреця чоловік і говорить:

- Вчителю, я так втомився, у мене таке важке життя, такі труднощі і проблеми, я увесь час пливу проти течії, у мене немає більше сил... що мені робити?

Мудрець замість відповіді поставив на вогонь три однакові каструлі з водою, в одну кинув моркву, в іншу поклав яйце, а в третю насипав зерна кави. Через деякий час він вийняв з води моркву і яйце і налив в чашку кави.

- Що змінилося? - запитав він чоловіка.

- Яйце і морква зварилися, а зерна кави розчинилися у воді - відповів той.

- Ні, це лише поверхневий погляд на речі. Подивися - тверда морква, побувавши в окропі, стала м'якою і податливою. Крихке і рідке яйце  стало твердим. Зовні вони не змінилися, вони лише змінили свою структуру під впливом однакових несприятливих обставин - окропу. Так і люди - сильні зовні можуть розклеїтися і стати слабаками там, де крихкі і ніжні лише затвердіють і зміцніють...

- А кава? - запитав чоловік.

- О! Це найцікавіше! Зерна кави повністю розчинилися в новому ворожому середовищі і змінили його - перетворили окріп на прекрасний ароматний напій. Є особливі люди, які не змінюються через обставини, - вони змінюють самі обставини і перетворюють їх на щось нове і прекрасне, отримуючи користь , новий досвід і знання з ситуації...








 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар