неділю, 19 квітня 2015 р.

зустріч з військовим психологом


У передвеликодню п"ятницю  психологи начальних закладів - члени робочої групи  з подолання наслідків травмуючих подій,  приймали участь у зустрічі  з військовим психологом  Андрієм Козінчуком яку організували за ініціативи студентів-старшокурсників та викладачів  кафедри практичної психології  на психолого-педагогічному відділенні ТНПУ.
Мова йшла про  необхідність системи  соціально- психологічного  супроводу військовослужбовців та їх родин.

 Особливо підкреслювалася важливість мультидисциплінарної команди та об"єднання зусиль  фахівців- психологів,  юристів,  медиків, соціальних працівників. священнослужителів для надання  комплексної реабілітаційної допомоги, подолання соціально-психологічних проблем, з якими стикаються учасники бойових дій.
Наголошувалося на важливості психологічної просвіти, чи як  то називають наші іноземні колеги, психоедукації  для воїнів та їх родин.


Для тих, хто не зміг бути присутнім, є можливість подивитися виступ Андрія

https://youtu.be/13xrixUrb5w

https://youtu.be/ldgf67480lY

За результатами розмови можна виокремити завдання реабілітації:

1.Стабілізація, підвищення ресурсності, відновлення виснаженої , деформованої стресами та перевантаженням психіки, зменшення внутрішньої напруженості, тривоги.

2. Усвідомлення проблематики та мобілізація внутрішніх ресурсів на подолання залежності від  психоактивних речовин, у першу чергу, алкоголю та ін.

3. Реадаптація та ресоціалізація, зокрема:
- корекція соціальної поведінки,  подолання психологічних та соціальних конфліктів, покращення комунікативності
- відновлення  особистісного та соціального статусу військовослужбовців, які повертаються із зони бойових дій.



Р.С.
Будь-які військові дії  залишають по собі ряд наслідків,  соціальних, економічних, психологічних... Серед останніх  ті, які впливають на психофізичний стан військовослужбовців, їх психологічну врівноваженість, а також  світогляд,   стабільність ціннісних орієнтацій, загалом те, що  психологи називають посттравматичним стресовим розладом унаслідок бойової травми.

Причому наслідки можуть тривати роками і бути віддаленими від самих травмуючих подій. 
За офіційними даними, під час бойових дій у В"єтнамі загинуло менше віськових, ніж було зареєстровано самогубств протягом десятиліть потому.
Наводяться дані , що 60%  ветеранів Афганської війни страждали на алкоголізм, та наркоманію, 75% були розлученими  та мали гострі сімейні конфлікти. Значна кількість із них перебувала в місцях позбавленя волі за скоєні правопорушення, а більше 50% готоі були повертатися до Афганістану.


Яскраво описує симптоми ПТСР  Еріх Марія Ремарк у своєму романі "Повернення". Книга може стати хорошим посібником для того, хто прагне зрозуміти воїнів, які повертаються "звідти"...

Немає коментарів:

Дописати коментар