вівторок, 14 квітня 2015 р.

Світ у блакитному...Допомога дітям з РСА.


"Цивілізованість наших суспільств визначається тим, 
яку увагу ми приділяємо особам неповносправним..."
Жером Лежен
2 квітня- Міжнародний день інформування про аутизм. 

Психологічна служба освіти також долучилася до відзначення цієї дати. 
 1 квітня  психологи дошкільних закладів зібралися на круглий стіл-семінар  "Діагностика та допомога дітям дошкільного віку з аутизмом".  Зустріч відбувалася на базі міської ПМПК.   

На зустріч було запрошено голову  ГО "Співтовариство батьків дітей із СДУГ "Дзвіночки" Наталію Міхєєву, яка надала вичерпну інформацію  про ранні симптоми та способи виявлення аутичних проявів у дітей, можливості діагностики та варіанти допомоги. 

 Йшла мова і про те, як донести батькам необхідність ранньої корекції для таких дітей, щоб полегшити для них процес соціальної адаптації та розвитку . 

Психологи мали можливість задати запитання, які  їх цікавили та поділитися власним досвідом роботи з дітьми з проявами аутизму. 



Рекомендації семінару- круглого столу:

1.Необхідність раннього виявлення дітей з імовірними розладами спектру аутизму,  що є передумовою вчасного надання  якісної  та ефективної допомоги таким дітям. 

2. Психологічна просвіта батьків стосовно аутизму та його симптомів,  формування уявлення про необхідність раннього втручання та його ефективності для соціалізації та розвитку дитини. 

3. Важливість  для фахівців психологічної служби знань про симптоми аутизму та проблеми ранньої його діагностики. Необхідність розробки системи діагностичних процедур (від безпосереднього спостереження за поведінкою дитини та опитування батьків про можливу симптоматику аутичних проявів у їх дітей до скринінгових опитувальників , за якими можна проводити опитування  стосовно дітей з підозрою на розлади спектру аутизму.

4. Роль мультидисциплінарної команди та співпраця з фахівцями, зокрема, психіатрами, корекційними педагогами, логопедами  у частині  раннього виявлення та корекції розладів спектру аутизму у дітей. Співпраця з ПМПК та громадськими оргазізаціями, реабілітаційними центрами, які надають допомогу дітям з аутизмом та їх  сім"ям.  

Лейтмотивом зустрічі  та своєї діяльності з дітьми з РСА ми обрали слова Олега Романчука,  психотерапевта, дитячого та підліткового психіатра, автора книги "Розлади спектру аутизму в запитаннях та відповідях":

"...щоб це суспільство могло розуміти їх та приймати  такими , як вони є,- і відповідно у належний момент  делікатно простягнуло їм руку підтримки, щоб запросити їх до загальної спільноти та допомогти віднайти своє місце у спільному колі танцю життя..."


Р.S. 
Наводимо зразки діагностичних методик  для первинного скринінгу симптомів аутизму.  (Звертаємо увагу на те, що методики не проходили експертизу і можуть використовуватись лише для ознайомлення та поглиблення знань про атутизм.)

- скринінговий модифікований  тест  на аутизм для дітей раннього віку  M-CHAT 
http://dytpsyholog.com/2015/08/31/m-chat
- рейтингова  шкала аутизму у дітей   C.A.R.S.
http://www.fireflykids.org/storage/resource.library.docs/RUS.resource.library/RUS.Autism/sd.tm.02.11.cars.rus.pdf




Немає коментарів:

Дописати коментар