четвер, 28 травня 2020 р.

"Стрес та способи його подолання. Психологічна стійкість особистості"



Галина Несмашна is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: "Стрес та способи його подолання. Психологічна стійкість особистості". Галина Несмашна's Zoom Meeting
Time: May 27, 2020 12:00 PM Sofia
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/81769405656?pwd=a0xXb3ppRlZwemhxVHBqWTQrSnBXdz09
Meeting ID: 817 6940 5656
Password:





"Цей  стрес  і  це  випробування можуть бути тривалими  – 
тож нам треба навчитися жити в режимі не спринту,  а  радше  марафону." 
Олег Романчук 

Черговий вебінар  мав на меті актуалізувати питання резилієнсу як опірності стресу, психологічної пружності, стійкості, адаптивності.

Презентація за темою вебінару за посиланням:
https://drive.google.com/file/d/1STZ30czG1jzqDp0H_aYqL48snDof7we9/view?usp=sharing

Нижче можна знайти  окремі матеріали . які допоможуть у розумінні та формуванні власної  стресостійкості.




література з питань формування психологічної стійкості


  • Титаренко Т.М., Ларіна Т.О. ЖИТТЄСТІЙКІСТЬ ОСОБИСТОСТІ: СОЦІАЛЬНА НЕОБХІДНІСТЬ ТА БЕЗПЕКА 
 [Електронний ресурс]  - Режим доступу:


  • Багатомірна модель внутрішньої сталості BASIC PH як  стратегія міжкультурної комунікації в  умовах «Нової української школи».
[Електронний ресурс]  - Режим доступу: https://cutt.ly/SyDSWsO

Перевірте себе


1. Belief (віра): філософія життя, вірування та моральні цінності.
- Чи є у Вашому житті традиції, ритуали, яких Ви любите дотримуватися?
 - Чи подобається Вам відчувати приналежність до якоїсь компанії, як ніби це «велика сім'я» або «клан»?
 - Як часто Ви відчуваєте почуття спільності в тій організації, в якій перебуваєте?
 - Наскільки сильно Ви цінуєте партнерів, з якими у Вас є спільна справа?


Людина з таким домінуючим каналом знаходить опору у вірі і духовних цінностях, які допоможуть їй пережити важкі часи напруги і перелому. Тут може допомогти як релігійна віра, так і політичні переконання, почуття місії (призначення), прагнення до самореалізації та самовираження, віра у свої сили та краще майбутнє.

2. Affect (афект): почуття, емоції.
- Чи для Вас важливо мати можливість ділитися думками і тривогами з тими, хто поруч?
- Чи є у Вас творчі захоплення, хобі?
- Чи часто Ви відчуваєте на собі турботу близьких?

Це тип адаптації, з яким людина використовує афективні або емоційні способи: плач, сміх, розповідь про свої переживання в розмові з ким-небудь, малювання, читання або  написання листа.
3. Social (суспільство): суспільний фактор родина, друзі, громада, спілкування.
- Що для Вас в житті означає взаємна допомога і підтримка?
- Як Ви вважаєте, наскільки важливо ділити обов'язки в сім'ї?
- Вам подобається бути лідером, вести за собою інших?
- Чи подобається Вам допомагати тим, хто опинився в більш скрутному становищі, ніж Ви самі?

Людина з таким типом адаптації знайде підтримку в приналежності до групи, у виконанні завдання, в тому, щоб грати якусь роль і бути частиною організації, у пошуку підтримки від інших або ж у наданні такої допомоги іншим. 
4. Imagination (уява): творчість, гра уяви, інтуїція.
- Вам подобається створювати щось нове? Наскільки Ви новатор?
- Імпровізація - Ваша стихія?
- Вам більше подобається займатися однією справою чи змінювати  різні види діяльності?

Тут людина скористається своєю уявою, щоб замаскувати грубі факти реальності, або ж може марити наяву, віддаватися солодким мріям. Також може уявити собі варіанти вирішення проблем, які виходять за межі реалістичних імпровізацій. Це також творчість у всіх її проявах.
5. Cognition (свідомість): знання, логіка, реальність, думки.
- Вам важливо точно оцінити ситуацію, зібрати всю інформацію?
- Для Вас зручніше імпровізувати чи мати при собі готову стратегію?
- Як часто у своєму житті Ви тренуєте себе, самодисциплінуєте?
- Вам важливо мати реалістичний сценарій майбутнього?

Когнітивні стратегії : збір інформації, логічний аналіз, пошук раціональних  способів вирішення проблем, самоорієнтація, внутрішня розмова або складання списків дій і переваг.

6. Physiology (фізіологія): фізична, чуттєва модальність та діяльність
- Як Ви чергуєте свою активність і періоди відпочинку?
- Чи можете Ви захопитися роботою, незважаючи на фізичний дискомфорт (голод, холод, вогкість)?
- Які види відпочинку Вам більше подобаються?
- Чи користуєтеся Ви техніками релаксації?

Такі люди використовують фізичні, тілесні методи боротьби зі стресом. Ці методи включають релаксацію, десенситизацію, фізичні вправи і фізичну діяльність загалом.


Crisis-intervention-according-to-the-BASIC-Ph-Model

Тренуймо резилієнс

з Надією  Огненко та її книгою       Работа с образами животных: я, ты и тигр. — СПб.: Речь, 2006. — 160с.

Цілісність - це вміння бачити будь-яку проблему з різних сторін; бачити вихід у важких ситуаціях, навіть там, де його не видно. Це здатність концентруватися на кращих і радісних гранях життя. Це енергетична наповненість, впевненість в собі і сила. Це відкритість простору любові без страху болю або невдачі!

Людина, крім усього іншого, - це тіло, почуття і розум. Якщо, заявляючи про щось, я вживаю слово «я» і усвідомлюю в цей момент, що я почуваю, що відчуваю в тілі і про що думаю, то я вже цілісна!

Вчимося у тварин

Приєднуючись до образу будь-якої тварини, ми усвідомлюємо своє об'єднання з нею на всіх трьох рівнях. У цьому випадку ми зуміємо поповнити свою душу новими станами, тими, які властиві обраній нами тварині. Нехай, для прикладу, цією  твариною  буде тигр.
Проведімо маленький експеримент.
Спочатку опишіть тигра, немов ви дивитеся на нього зі сторони. 
Який він? Запишіть свої визначення.
Найбільш підходять для цієї мети прикметники, хоча в деяких випадках можуть підійти і будь-які інші частини мови. Записали?
Тепер уявіть, що ви відчуваєте себе тигром. 
Відчуйте його образ в собі якомога яскравіше і від імені «я» ще раз опишіть тигра прикметниками.
Запишіть сказане на папері. Тепер порівняйте записи. Є різниця? У чому?

Впевнена, що опис якостей тигра зі сторони виглядає не так переконливо і соковито, як опис його ж зсередини від імені «я». Якщо це не так, значить, ви не дозволили собі злитися з образом тигра.

 Коли ви говорите просте слово «я», ототожнюючись з образом, ви зовсім інакше сприймаєте цей образ. Погляд зі сторони часто провокує зробити акцент на зовнішньому вигляді розглянутого.  А погляд зсередини дає точний опис основної суті, духу, характеру образу.

Перераховуючи в собі характерні риси будь-якого об'єкта, в даному випадку тигра, ми також немов заявляємо світу, що ми з тигром рівні. Що ніхто з нас не вище і ніхто не нижче. Людина - така ж частка світу, як тигр, і заєць, і сонечко, і піщинка на березі моря. І щось в глибині душі відгукується зворушливою вдячністю на подібну заяву. Тіло починає реагувати на слова, висловлені від імені «я». Воно може зітхнути, почухатися, кашлянути ... Ми можемо відчути смуток, радість, впевненість, байдужість, здивування ...
Якщо так і сталося, вітаю вас! Ви об'єднали розум, почуття і відчуття, і стали більш цілісними, ніж були до цього моменту.

Технології роботи зі словом «я» в образі тварини. 
 1.Обираємо образ тварини, який для нас символізує певну якість або стан.
2. Дозволяємо собі злитися з образом, будь то тигр, лисиця або медуза. Відчуваємо цей образ у собі якомога яскравіше. Відчуваємо свої рухи, свій погляд, свою спрямованість, свої наміри і бажання, перебуваючи в образі.
3. Описуємо суть, дух образу вголос від імені «я». Наприклад, якщо це тигр, то може вийти так:. "Я тигр (тигриця). Я сильна, я гнучка ... я граціозна ... я вогненно-яскрава ... я безжальна ... я хижа ... я стрімко кидаюсь"...
Промовляємо повільно, вслухаючись в тілесні відчуття і почуття, що виникають в процесі перерахування .
4. Усвідомлюємо і називаємо ті тілесні відчуття, які вдалося відзначити. Ними можуть бути: свербіж, важкість, слабкість, зітхання, покашлювання, вібрації, поколювання, незручність пози тіла, чхання, печіння, тепло, холод. І багато інших відчуттів, які можуть з'явитися в будь-якій частині тіла. Ці відчуття дуже важливі. Вони говорять про те, що вам дійсно вдалося об'єднатися з образом і відчути в своєму тілі характеристики, властиві тій чи іншій тварині.
5. Неодмінно прислухаємося до почуттів. Почуття не менш важливі, ніж відчуття в тілі. Ви можете відчути  радість, печаль, смуток, жалість, спокій, здивування, захоплення, роздратування, страх, розчарування, презирство, відразу, образу, задоволення та ін.
6. Зауважте, які усвідомлення приходять до вас після виконання цієї вправи. 

Чому ми  навчаємось у тварин
Тварини наділені численними унікальними здібностями. Кожен звір талановитий по-своєму, і кожен може навчити людину багатьом звіриним премудростям. Було б бажання вчитися, бажання входити в прямий контакт з духом тварини, з його основною суттю, з серцевиною його станів.
Почнемо  з розуміння того, що між людиною і тваринами на рівні душі (психічних станів) немає різниці. Ми відрізняємося від тварин зовнішнім виглядом, фізичною формою. Але ми переживаємо будь-які стани, властиві чотириногим (або безногим), такі, як обережність, злість, впертість, радість, грайливість, біль, хитрість, спритність, мінливість і т. Д. І т. П.
Програючи, проживаючи, промовляючи від імені «я» різноманітні стану тварин, ми тим самим щось тонко, але помітно змінюємо в нашому фізичному тілі і в нашій людській душі. Об'єднання з духом тварини навіть через просте промовляння від імені «я» звільняє тіло і душу від старих напруг, наповнює його новою свіжою енергією. А якщо ще й пограти! Порухатися, позвучати!
Підемо далі. У тварин, на відміну від людини, надзвичайно гострий нюх, прекрасний слух і природний дар передчуття. Багато хижих звірів ведуть нічний спосіб життя, тобто ночами полюють, а вдень відпочивають. Чим відрізняється ніч від дня, нічне сприйняття світу від денного? Нічим і всім одночасно. Дерева не ходять рости в інший ліс, камінці не перебігають з місця на місце, струмок все той же і тече там же. Однак з приходом ночі все змінюється кардинально. В імлі, в напівтемряві життя стає набагато тихішим, гострішим і тоншим. Вночі ми довіряємо вже не зору, а слуху, нюху, дотику. Ми вслухуємося в шелест, скрипи, тріск, ми принюхуємося до запахів, ми орієнтуємося на те, що говорять нам пальці, обмацуючи предмет.
Нам слід стати трохи медитативнішими, уважнішими і мовчазнішими, і тоді наш людський слух і людський нюх стануть трохи тонші і досконаліші. А слідом за цим ми відчуємо і прокинулися інтуїтивні здібності. 
Ігри, представлені в цій книзі, допоможуть увійти в стан різних звірів і перейняти у них здатність спокійно вслухатися і мовчазно відчувати простір навколо, інстинктивно відчуваючи, небезпечний він чи доброзичливий, принадливий чи закритий.

Тварини  більш розслаблені в порівнянні з людською істотою. Чи не так? У всякому разі, вони не обтяжені зайвими думками, оцінками, раціоналізацією, критикою, осудом ...
Спробуйте прибрати оцінку і думки ... І ви відразу відчуєте себе більш розслабленими і спокійними. 
Багато звірів впадають на зиму в сплячку, інші часто перебувають в станах напівдрімоти, тобто довгий час знаходяться в станах глибокої розслабленості. Спробуйте підняти кішку, коли вона «розтеклася» по килиму. Важко? Звичайно. Розслаблене тіло стає важким і немов розпластаним, навіть якщо воно сидить або стоїть. Входячи в образ тигра, пантери, ягуара або будь-яких інших кішок, ми можемо навчитися глибокої м'язової розслабленості.
Тварини відчувають світ тонше і глибше, ніж людина. Вони відчувають ритми і цикли природи, вони природно вписуються в ці ритми і інстинктивно погоджують власні дії з природними і погодними умовами. Вони вміють годинами вичікувати і вистежувати, відступати або йти в бік. Багатьом тваринам притаманні терпіння, витримка, наполегливість і гнучкість - якості, які варті того, щоб розвинути їх у собі.
«А як же хижі звірі, - запитаєте ви. - З їх підступністю, злостивістю, ненажерливістю і жорстокістю? Чому можна навчитися у них? »Дуже багато чому. Перш за все, саме їм, хижакам, властиві терпіння, витримка, гнучкість і винахідливість. Добування їжі, яка бігає і стрибає  - непросте завдання. Це не листочок з дерева зажувати. І не випадково саме хижаки володіють фізичною силою, потужним натиском, швидкістю рухів і безжальністю. Хіба сучасна людина, здебільшого зніжена і слабка, не потребує сили, спритності, гнучкості та безжальності? Уміння відстояти себе у важкій життєвій ситуації, досягти бажаної мети або виробити нові звички, а може й  позбутися від непотрібних прихильностей - все це вимагає енергії, хоробрості, мужності, стійкості і інших чудових якостей, якими природа нагородила диких звірів.
І нарешті, останнє. Встаньте на карачки прямо зараз і відчуйте, наскільки стійкішими ви стали. Тварини, на відміну від людини, набагато ближче до землі і куди більш стійкі. Маленька дитина починає самостійну ходу життям теж з ходьби на чотирьох кінцівках. 
Програючи, проживаючи образи тварин всім своїм тілом, включаючи повзання на животі і пересування рачки, ми можемо відчути, що таке приземленість, випробувати відчуття надійності і стійкості.


Немає коментарів:

Дописати коментар