середа, 7 квітня 2021 р.

 

Що робити, коли батьки хворі, а поруч діти


поради від дитячого психотерапевта Світлани Ройз

 Що робити, якщо батьки хворі, а поруч маленька дитина. Яка, можливо, вперше бачить, що Мама лежить, не може грати, слабка. Або Мама і Тато незвично себе ведуть, незвично реагують на дитину. Або до мами і тата можуть не пускати в кімнату.

Все, що незвично - викликає тривогу.
Дитина чутлива не тільки до дій, інформації - а й інтонацій, невербальних сигналів.  І нам може здаватися, що дитина багато чого не розуміє.
Навіть найменшій дитині важливо сказати: "мама / тато хворіє, точніше, одужує. У неї болить голова. Ось тут. І щоб вона швидше одужала, їй потрібно багато спати, пити воду, пити ліки. Гіркі і солодкі. І потрібна наша турбота . З кожним днем ​​ми все ближче і ближче до здоров'я.
Чуєш, мамо кашляє (мені сьогодні написали, що дитина боїться кашлю мами) - у неї ось тут - (показати на грудну клітку) знаходяться мікроби і через них вона кашляє. Це голосно? Злякався? Давай уявимо що мама викашлівает мікробів, як ніби сміття з себе викидає. Провітрює кімнату і кімната очищається.
Можна, нічого не кажучи про кашлі, пограти з дитиною в собачок (гавкають і виляти хвостом) - разом з ним гавкати один на одного (щоб він переставав боятися звуку кашлю)

Можна - кожен раз, коли чути кашель, говорити - мама кашляє. Давай їй побажаємо здоров'я! "Будь здорова! Будь здорова!"

Зараз дуже багато важить передбачуваність і повторення звичних дій.

Режим дня. Якщо це можливо, щоб ритуали - те, що звично - відтворювалося кожним з батьків або бабусями-дідусями. (Звичні дії, термосилки, слова, одяг, послідовність дій, мультфільми, книжки перед сном ...)

Реакція дитини:
Вона може задавати питання - на які важливо коротко і спокійно відповідати.
Дитина може злитися. Це абсолютно нормальна реакція. Фрустрація і злість, і бажання, щоб все швидко повернулося і було раніше, потреби задовольнялися, світ знову був безпечний і крутився навколо малюка.

У дитини може частіше проявлятися істерика.

Нам важливо не просто вплинути на поведінку, не просто його зупинити, поведінка зміниться - коли ми зрозуміємо, що ЗА ним ховається - страх, тривога?

З дитиною, яка ще не вміє говорити (та й тим, хто давно вміє) ми перераховуємо (з питальній інтонацією) то, що вона може відчувати - ти боїшся, ти хочеш на ручки, ти скучив, ти хочеш пограти, ти злишся?

І тільки потім пропонуємо дію.

Наші слова: "припини негайно", спроби раціонального впливу, шантаж, звинувачення - навряд чи допоможуть. Чим менша дитина - тим сильніше реакція, тому що менше можливості самому усвідомити і "покрити" свої потреби.

Нам важливо фокус уваги переводити туди, на що прямо зараз ми можемо вплинути. І мріяти про майбутнє. Коли все будуть здорові і знову всі зможуть бути разом.

Що може маленька дитина:

Малювати мамі листівку

(Для малюків - Можна обводити долоньку або ставити відбитки)

Підсовувати під двері лист (малюнок)

Мити своїми ручками овочі - фрукти, перемішувати салат

Ми можемо заздалегідь заготовити: Купувати вже нарізаний хліб і сир - просити, щоб малюк сам робив бутерброд мамі / татові


Щоб співав пісню здоров'я

Що можна дорослому

Грати в лікаря - з іграшками. З будь-якими докторськими наборами. Якщо до батьків можна підходити - грати з ними.

Перестукуватися - (у нас в родині є секрет - ми стукаємо перед сном в стіну "тук ... тук-тук ... тук-тук" - я тебе люблю)

Протягнути щільну нитку під двері. Мама бере клубок, у дитини кінець нитки. Можна натягнути її, і смикати за ниточку, передаючи сигнал - "я з тобою"

Якщо є сили, співати разом з різних кімнат улюблену пісню

Надсилати свої фото і маленькі відеопривітання на телефон іншого з батьків або дорослого

Якщо дитина боїться захворіти, та й для профілактики:

З дитиною можна грати в "щит здоров'я" - роблячи глибокий вдих і на видиху - дитина робить різкий рух руками зверху вниз, навколо себе ручками наче створюючи світиться захист.

Ну і ще - зараз знадобляться будь-які вправи, пов'язані з довгим видихом: мильні бульбашки, кульки, скоромовки, пісні, "цукерковий бій" - дути, переміщати обгортки від цукерок один до одного, утримувати пір'їнку або кульку в повітрі диханням (є такі іграшки в продажу).




Немає коментарів:

Дописати коментар