середу, 30 березня 2022 р.

Допис 9. СИНДРОМ ФАНТОМНОЇ СИРЕНИ

Допис 9.  СИНДРОМ ФАНТОМНОЇ СИРЕНИ

Основні ідеї:

1. Це нормальна реакція на ненормальні події

2. Сирена насправді це дружній сигнал, він допомагає нам зберегти себе, попереджаючи про небезпеку.  А отже  у нас є час і шанс врятуватися.


Синдром фантомної сирени - це стан, коли людина чує сирену, якої насправді нема.

Це не є галюцинація в класичному розумінні цього слова. Це- реакція психіки на хронічний стрес.  

У стресі активується система розпізнавання загроз, так званий «мозок ящірки», який запускає механізм «бий або біжи». Людина знаходиться весь час у стані активного очікування небезпеки, тож може приймати різні побутові звуки за звуки сирени, або ж «чути» їх навіть у повній тиші. І це, у переважній більшості,  нормальна реакція на ненормальну ситуацію. Це - увімкнена на максимум наша «тривожна кнопка», наш спосіб  захиститися від загроз.

Якщо це відбувається зрідка і ви спокійно можете розпізнати  справжню сирену від фантомної, то загалом, вам не потрібно робити нічого особливого, окрім загальних рекомендацій щодо зменшення симптомів хронічного стресу.


Важливо також пам'ятати, що сирена - це не тільки про страх і тривогу…це і про безпеку також…Сирена насправді це дружній сигнал, він допомагає нам зберегти себе, завчасу попереджаючи про небезпеку.  Так у нас є час і шанс переміститися до більше безпечного місця, а отже, захистити себе.

Про це гарно розповідається діткам у мультику від Освіторії,   "Сирена — моя помічниця" .



Якщо вас турбує  «синдром фантомної сирени», виснажуючи вас, спробуйте відновити свій стан за допомогою таких рекомендацій:

1.     Заземлення (повернення до реальності, до відчуттів тіла).

·          Спробуйте дихати глибоко, довше видихаючи повітря.

·          Огляніться навколо, почніть називати предмети, які ви бачите поруч з вами.

·          Торкніться тіла, ніг, обійміть себе руками, відчуйте власне тіло.

·          Можете вмитися холодною водою.

·          Огляніться навколо. Подивіться, як реагують люди, які є поруч з вами. Поговоріть з ними про те, що з вами відбувається.

·          Скажіть собі якісь підбадьорюючі слова, наприклад: « це мені тільки вчулося», «зараз я в безпеці»,  «загрози нема».

2.     Мінімізація впливу стресу на організм.

Щоб зменшити рівень стресового навантаження, варто слідкувати за задоволенням основних потреб: істи, пити достатньо води, намагатися спати,  дозувати кількість новин, спілкуватися з близькими і не тільки на теми війни.

3.     Налагодження контролю за ситуацією

  • ·        складіть покроковий план, як діяти під час  повітряної тривоги
  • ·        розподіліть обов'язки з близькими, щоб всі чітко знали, хто  що робить у  час тривоги: хто вимикає світло і газ, хто одягає дітей, хто бере речі ітп.
  • ·        зробіть чергування, хто слідкує за сигналами (якщо це не ваша черга, спробуйте  «віддати контроль» і зайнятися чимось для себе)
  • ·        кладіть необхідні речі на місця, щоб легко було їх знайти
  • ·        залишіть біля дверей  валізку з необхідними речами, підготуйте  одяг, який треба одягти на себе під час евакуації до укриття


Р.С.  "Якщо  проблему не можна вирішити, її можна пересміятися..."

Спробуйте трохи зняти напругу від справжньої сирени через жартівливу сирену "у стилі " Боже, яке кончене!"






















Немає коментарів:

Дописати коментар