пʼятницю, 15 квітня 2022 р.

8 освітнє Трансфер містечко інноваційних можливостей. Психологічна складова.

 13-14 квітня 2022 року освітян міста, батьків учнів об’єднало 8 освітнє Трансфер містечко інноваційних можливостей, наскрізною лінією якого стала психологічна підтримка учасників освітнього процесу, спрямована на  зміцнення  психологічної стійкості та подолання викликів війни. 


Звичних навичок управління в сучасних реаліях буває замало, щоб сфокусуватися на цілому спектрі нових завдань, які з'явились перед адміністраціями шкіл та дитячих садків в умовах війни, тож для керівників закладів освіти працювали 3 локації, на яких висвітлювалися теми:
  • "Психологічні аспекти антикризового управління навчальним закладом в умовах воєнного стану" (Іванна Андрійчук, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології розвитку та консультування Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка),
  • «Психологічний ресурс управління закладом освіти в умовах війни» (Олена Бондарчук, завідувач кафедри психології управління Центрального інституту післядипломної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, доктор психологічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України)
  • «Адаптивне управління закладом освіти в умовах невизначеності» (Зоя Рябова, доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту освіти та права Університету менеджменту освіти НАПН України).



Цікавою та інформативною була зустріч працівників ТКМЦНОІМ, педагогів закладів освіти з Оленою Гузар, к.ф.н., завідувачем кафедри філологічних дисциплін початкової та дошкільної освіти ТНПУ ім. В.Гнатюка під назвою «Як Ви? Війна vs життєвий баланс».


Упродовж двох днів працювали три локації для батьків, які могли отримати як нові ідеї для допомоги дітям так і психологічну підтримку для себе, взявши участь в он-лайн заходах на теми:
  • Психологічна стійкість батьків у часі війни. (Марія Квілінська, пр.психолог ТКГ,Вікторія Нетребська, пр.психолог ТПШ № 3),
  • Безпечне та здорове освітнє середовище під час воєнних дій. (Наталія Космина, пр.психолог ТЛ № 21 – СМШ ім. І. Герети),
  • Як допомогти дітям пережити досвід війни. (Галина Несмашна, супервізор, психолог ТКМЦНОІМ).
Практичні психологи висвітлювали проблеми сьогодення та війни, яка нас торкнулась, допомагали батькам знайти методи подолання стресу, стабілізації внутрішнього стану за допомогою різних технік та методик, допомоги дітям у ці непрості часи.


Працювала також інформаційно-мотиваційна локація "10 способів миттєвої допомоги для тебе"для школярів , які могли потренувати прості, але ефективні техніки саморегуляції разом з Аллою Гусак, пр.психологом ТЗОШ №14. Разом з учнями запропоновані вправи із задоволенням виконували і їхні класні керівники.



13 квітня в рамках 8 Трансфер містечка Юлія Гнатюк, супервізор, заступник директора ТКМЦНОІМ, Галина Несмашна, супервізор, психолог ТКМЦНОІМ, Володимир Сеньків, супервізор, консультант ТКМЦНОІМ провели системно-діяльнісну локацію для заступників директорів з методичної роботи та психологів міста «Психологічно-педагогічна готовність вчителів до змін та інновацій в НУШ».

14 квітня було проведено модельно-діяльнісну локацію «Адаптивність п’ятикласників як складова Держстандарту НУШ» спільно з Любов Ковальчук, супервізором, консультантом ТКМЦНОІМ.






Галина Несмашна,
супервізор, психолог ТКМЦНОІМ




Немає коментарів:

Дописати коментар