четвер, 21 квітня 2022 р.

Допис 12. Про ресурси.

 Допис 12. Про ресурси.

Зупиніться на хвильку і подумайте: що допомагає вам справлятися зі стресом?
Ви дзвоните подрузі або ж розпочинаєте прибирання? Плачете чи намагаєтесь «розкласти на полички» все, що відбувається з вами? А може уявляєте собі, як буде добре, коли війна закінчиться чи промовляєте молитви? Кинулися допомагати тим, кому ще важче або ж почали писати вірші? Кожен з нас має свій спосіб.
Ізраїльський професор Мулі Лагад запропонував модель, яка містить шість каналів, якими люди користуються для подолання станів стресу та невизначеності. Назва моделі - BASIC Ph - абревіатура з перщих літер кожного з шести каналів.

BELIEF – ФІЛОСОФІЯ ЖИТТЯ, ВІРА ТА МОРАЛЬНІ ЦІННОСТІ.
Це—наша віра в Бога, в людей, у диво чи в себе самого. Коли нам несила, ми можемо простягнути руки до небес і помолитися про допомогу. А віра у свої сили сповнює нас енергією і дозволяє творити дива. Це- наші переконання та цінності, надія та сенс.

AFFECT – ЕМОЦІЇ, ПОЧУТТЯ.
Серце – це скринька наших почуттів: любові та ненависті, мужності та боягузтва, радості та смутку ї і т. п.
Ми можемо виявляти різні емоції та називати їх, висловлювати різні почуття словами чи письмово, безпосередньо проявляючи їх чи виражаючи опосередковано - у танці, малюнку, ліпленні, музиці, драмі. Ми можемо плакати, коли нам гірко і знаходити привід для усмішки.

SOCIAL - СУСПІЛЬСТВО, ФУНКЦІЯ, НАЛАДНІСТЬ, СОЦІАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ.
Ми можемо звертатися за підтримкою до сім'ї, наших близьких або до професіоналів. Ми можемо самі надавати допомогу іншим, занурюватися у громадську роботу чи займатися волонтерством, турбуватися про дітей чи хворих батьків. Допомога іншим підвищує наше відчуття внутрішньої сили та гнучкості.

IMAGINATION – ДУХ ТВОРЧОСТІ, УЯВА, ІНТУЇЦІЯ.
Цей спосіб подолання криз звертається до наших творчих здібностей. Завдяки уяві ми можемо мріяти, розвивати інтуїцію та гнучкість, змінюватись, шукати рішення у світі гри та фантазії, уявляти собі позитивне майбутнє та згадувати приємне минуле. Ми можемо занурюватися у світ імпровізації та творчості, займатися мистецтвом та створювати нові шедеври.

COGNITION – СВІДОМІСТЬ, РЕАЛЬНІСТЬ, ДУМКА, РОЗУМ.
Це- наше вміння логічно й раціонально мислити, оцінювати ситуацію, знаходити її сутність, осягати нові ідеї, шукати альтернативи, планувати, розставляти пріоритети, аналізувати проблеми та вирішувати їх.

PHYSIOLOGY – ФІЗИЧНА, ЧУТТЄВА ТА ДІЯЛЬНІСНА МОДАЛЬНІСТЬ.
Це спорт, фізичні зусилля, прогулянки на природі, праця, заняття чимось,. відчуття в тілі, розслаблення, Їжа, куриво, секс, медитація, бійка, тобто, все, що заставляє тіло рухатися та діяти.
Ілюструють фактори метафоричні асоціативні карти«COPЕ».











Немає коментарів:

Дописати коментар