середу, 27 квітня 2022 р.

 Діти і війна...так не повинно бути...але так є...Діти також зачеплені війною... Тому дорослі мусять робити все можливе, щоб допомогти їм ...

Два дні ми з  Оксаною Колісник, практичним психологом ТУГ ім. І.Франка, разом з колегами з усієї України  вивчали програму «Діти і війна: навчання технік зцілення»

Навчання організували Державна служба якості освіти України спільно ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер», Українським інститутом когнітивно-поведінкової терапії, ГО «Коло сімї» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Програма створена на основі сучасних науково-базованих підходів травмо-фокусованої КПТ з елементами  Майнфундлес та EMDR і передбачає допомогу  дітям від 8 до 18 років у режимі раннього втручання у відповідь на досвід психотравмуючих подій.

Пройшовши програму, діти  стають більш резилієнтними, адже зможуть проявляти самозарадність, навчившись багатьом корисним технікам: вміти розслаблятися, створювати безпечне місце, мати ресурсні думки,   поступово долати свої страхи, розповідати про свій досвід, навіть якщо він важкий та робити його частиною своєї життєвої історії.

Важливим є залучення батьків у форматі окремих сесій. В ході цих зустрічей батьки  отримують підтримку для себе, вчаться  надавати підтримку дітям на шляху зцілення, розуміння за чим слідкувати у їхньому стані  та коли в разі потреби необхідно звертатися за більш спеціалізованою допомогою.



Для інформації:

Програма «Діти і війна: навчання технік зцілення» була розроблена колективом фахівців міжнародної організації CHILDREN AND WAR FOUNDATION первинно для організації психологічної допомоги дітям в часі війни на території колишньої Югославії. З того часу дана методика застосовувалася також у багатьох інших країнах земної кулі охоплених війною чи іншими подіями з масованим психотравмуючим впливом, зокрема різного роду стихійними лихами. Методика створена на основі сучасних науково-базованих підходів травмо-фокусованої КПТ. Втім особливістю даної методики є те, що її формат дозволяє навчити тренерів методики у ультракороткі терміни – і відповідно підготувати велику кількість фахівців. Методика «Діти і війна» дає можливість застосувати принципи втручань КПТ не на рівні спеціалізованої психотерапевтичної допомоги, а на рівні втручань «низької інтенсивності», що дозволяє охопити базовою психологічною допомогою велику кількість дітей у режимі раннього втручання у відповідь на досвід психотравмуючих подій. Це можливо також завдяки ефективному груповому формату застосування даної методики та залученню батьків у форматі окремих сесій. В ході цих зустрічей батьки не тільки отримують підтримку для себе, але й вчаться принципів підтримки дітей на шляху зцілення та розуміння за чим слідкувати у їхньому стані  та коли в разі потреби необхідно звертатися за більш спеціалізованою допомогою. У контексті війни в Україні цей підхід, уже апробований в часі подій 2014 року, дає можливості надати у швидкі терміни грамотну психологічну допомогу великій кількості потребуючих того дітей та родин.




Немає коментарів:

Дописати коментар