пʼятницю, 23 жовтня 2020 р.

 


Основи психосоматики та психологічна підтримка здоров'я в часі пандемії

Інтерактивна дистанційна школа сучасного фахівця психологічної служби

15.10.2020


Позитивні емоції допомагають опиратися 
несприятливим факторам середовища, 
зміцнюють імунітет.

питання для розгляду

  • Психосоматика у вузькому, широкому, всезагальному сенсі
  • Вплив стресових факторів на здоров"я людини, прояви стресу.
  • Психосоматичні розлади як прояв дезадаптації та надмірного стресу стресостійкість та прийоми самовідновлення. 
  • Прийоми психічної саморегуляції в часі пандемії COVID-19. 



«Вдихаючи на повні груди, ми стаємо господарями власного життя і внутрішніх сил. Ми робимося чесними і відкритими,  нас сповнює почуття власної гідності.  Наші межі чітко визначені: ми знаємо себе і свої можливості, знаємо, що ми здатні дати і що хочемо отримати. Ми дихаємо вільно!»  Деббі Шапіро

 

Вправа «Малювання дихання» (Л.О.Подкоритова)

Мета: сприяння усвідомлення власного дихання як повсякденної життєдайності і екзистенційної цінності, розвиток здатності зосереджуватися на своєму диханні, загальна гармонізація психічного та фізичного стану

Подкоритова Лариса Рефлексія, самопізнання, психологічна самодопомога: тренінги та арт-терапевтичні методики: навчально-методичний посібник. - Центр інноваційної педагогіки та психології ХНУ, 2018.-128с.




"У теперішній час не викликає сумніву те, що використання свідомо регульованих механізмів для поліпшення психоемоційного стану веде до активізації імунно-захисних механізмів.

Оптимістичний  життєрадісний настрій благотворно впливає на імунні можливості людини, а хронічний стрес їх пригнічує, викликаючи хвороби, у виникненні яких провідну роль відіграють порушення імунологічного гомеостазу (психосоматичні, імунно-алергічні, онкологічні та ін.).

Є дані і про зворотній взаємозв"язок - підвищення імунно-захисних сил організму покращує опірність емоційно-стресових впливів (В. Квіташ)."

Я.Н. Воробейчик Руководство   по  аутопсихотерапии. (история, теория, практика).- Одесса, 2004


 


Немає коментарів:

Дописати коментар