вівторок, 22 березня 2022 р.

Допис 6. Про адаптацію

 Допис 6.  Про адаптацію

«Спокій не означає, що я став килимом для дверей або приймаю несправедливості, які я бачу навколо себе, і те, що може зі мною статися.  Спокій означає, що я призупиняюсь, відчуваю гнів всередині себе і глибоко розумію його, а потім використовую його продуктивним, потужним способом, щоб здійснити зміни, які я хочу бачити. Спокій дає мені чіткість говорити і діяти способом, найкориснішим мені і навколишньому світу. Спокій насправді є суперсилою».

 Мішель Марос,  Барб Шмідт

Минає третій тиждень війни. І ми з гострого стресу плавно перетікаємо в хронічний...

У гострому стресі наш організм активується, щоб знищити  загрозу або втекти від неї...(Див. допис 1) .  Але, якщо загроза не зникає,  наш "мозок ящірки" продовжує генерувати сигнал тривоги і організм весь час знаходиться в режимі активації, що може привести до виснаження...

а воно нам треба?...

За  час, що пройшов, ми прийняли ситуацію, знайшли власні способи  реагування, які допомагають нам триматися. ( в наступному дописі буде про варіанти )

Варто навчитися розподіляти сили, енергію, внутрішні ресурси так, щоб не виснажуватись, не вигоряти, щоб чутися на силі...

Що для цього варто робити?

1.Упорядкувати режим дня з врахуванням нових реалій (  роботи,  навчання дітей, повітряної тривоги,  затемнення, комендантської години чи переїзду) і намагатися дотримуватись його.

Життєвий ритм дасть почуття контролю над своїм життям. Це допоможе легше проживати важкі дні. 

2. Турбуватися про тіло (сон, їжа, відпочинок).  Це дозволить запобігти виснаженню, відновлюватиме сили. 

3. Турбуватися про свій емоційний стан.  Обмежити  читання новин про війну,  рідше  обговорювати цю тему.  Дозувати негативні новини, вплинути на них ми не можемо, тож тільки ранимося об них. А от частка гумору (навіть чорного) не завадить!!

4. Турбуватися про свій душевний стан.  Намагатися знайти те, що надихає.  Не втрачати надії. Шукати плюси у найважчих ситуаціях.   

І пам'ятати, що  до останнього подиху у нас є свобода вибирати як реагувати на те, що відбувається  з нами! 


P. C.  А ілюструє допис життєстверджуюче фото чудової талановитої майстрині @Галя Стельмах







Немає коментарів:

Дописати коментар