пʼятницю, 8 квітня 2022 р.

Допис 10. Травма свідка.

 Допис 10. Травма свідка. 

Коли фахівці рекомендують  дозувати новини, це не для того, щоб ми  були невиправдано спокійними чи не  мали інформації. Це потрібно для того, щоб  зберігати психіку  від надмірної травматизації. Адже, травмуються не тільки ті, хто на собі відчуває жахи війни, але й ті, хто читає про них у новинах. Це так званий horror-shock, іншими словами, травма свідка. Тому, що ми є люди, тому що маємо дзеркальні нейрони, які допомагають нам відчувати біль іншої людини, розуміти її емоції та  співчувати.  

Але якщо ви переповнені почуттями,   хоч не мали жодного впливу на розвиток подій і зараз страждаєте, чи допоможе це  постраждалим? Напевне що ні...

Якщо ви не спите  ночами, чи можете ви бути продуктивними у  своїй діяльності   та як довго?

Якщо ви  стаєте неефективними для власної  родини,  лякаєте  поведінкою своїх дітей,  значить варто допомогти своїй психіці впоратися з травмою свідка.

На відміну від  тих, хто пережив на власному досвіді страшні травмівні події, ви можете регулювати  глибину своєї травми. І перша рекомендація тут - дозуйте новини. 

А ще - займіться чимось корисним там, де у вас є  вплив і можливості. Перетворіть свій біль на дію: долучайтесь до волонтерства, навіть якщо воно буде одноразовим.

Ми можемо допомогти собі мінімізувати вплив війни, наскільки це можливо, можемо створювати оази спокою, що  ставатимуть місцем сили для нас, наших дітей, наших близьких, рідних та й просто  оточуючих, усіх, хто потребує допомоги і хто ще потребуватиме  лікування зраненого війною тіла і душі.

Як це можна робити - у наступному дописі. 






Немає коментарів:

Дописати коментар