четвер, 2 квітня 2020 р.

Всесвітній день поширення інформації про аутизм

 Всесвітній день поширення інформації про аутизм- 2 квітня.



Мета цього днярозширювати знання про РАС, адаптувати людей із цим діагнозом до суспільного життя.
rapidsos.com/wp-content/uploads/2019/04/Logo_wa...

Символом цього дня вважають синій колірколір однієї із найбільших просвітницьких і правозахисних організацій у США — Autism Speaks. Із 2008 року її члени щоквітня організовують акцію на підтримку людей із РАС «Запали блакитним світлом» (Light It Up Blue). У межах цієї акції підсвічують синім кольором пам’ятки архітектури, як-от Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку, Сіті-хол у Лондоні, Ейфелеву вежу в Парижі тощо. 

На знак поваги і підтримки людей із РАС, 2 квітня люди в усьому світі одягають одяг чи аксесуари синіх і блакитних відтінків, проводять просвітницькі заходи, акції та флешмоби.





Соціальне видавництво літератури для дітей з особливими освітніми потребами «ДивоГра»  підготувало добірку фільмів про людей з аутизмом.

Деякі з них художні, деякі біографічні, але усі розповідають про те, як люди з РАС сприймають світ, з якими викликами зіштовхуються.   Допоможуть зрозуміти особливості людей з аутизмом "зсередини".
🔷Людина дощу (Rain Man, 1988, США)
Один з найвідоміших фільмів про людей з РАС, з якого їх почали називати «людьми дощу» та вважати, що усі люди з діагнозом аутизм - генії.
🔷Темпл Грендін (Temple Grandin, 2010, США, біографія)
Біографічний фільм про життя жінки з високофункціональним аутизмом, яка на своєму прикладі показує, що аутизм – це не вирок, а особливість.
🔷Мері і Макс (Mary and Max, 2009, Австралія)
Мультфільм про дівчинку, яка не може знайти друзів, про чоловіка з синдромом Аспергера та їх листування. Дуже добрий мультик про дружбу.
🔷Мене звати Кхан (My Name Is Khan, 2010, Індия)
Фільм про те, що не варто ставити штампи на людях, адже ми всі різні.
🔷«Страшенно голосно і неймовірно близько» (Extremely Loud & Incredibly Close, 2011, США)
9-річний герой з синдромом Аспергера намагається перебороти свої страхи, щоб розгадати загадку, яку залишив йому батько перед смертю.
🔷Я Сем (I Am Sam, 2001, США)
Про чоловіка з діагнозом аутизму, його доньку та про те, як важливо любити своїх дітей та приділяти їм час.
🔷Адам (Adam, 2009, США)
Головний герой з синдромом Аспергера намагається знайти своє місце у світі після смерті батька.
🔷Рай океану (2010, Китай)
«Що буде з моєю дитиною, коли мене не стане» - питання, яке піднімається у фільмі. Дуже важкий фільм, який не кожен може додивитись до кінця.
🔷 Слово на букву «А» (The A Word 2016, Великобританія, серіал)
Про життя та будні сім’ї після того, як у дитини діагностували аутизм.
🔷 Хороший лікар (The Good Doctor 2017, США, серіал)
Про життя і пригоди головного героя з синдромом Аспергера, який працює інтерном у хірургії. Насправді дещо ідеалізовано, але показуються проблеми, які виникають у героя внаслідок особливостей сприйняття ситуацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар